Πότε απαιτείται άδεια λειτουργίας μιας μεταποιητικής μονάδας τροφίμων και πώς πραγματοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης;
Για οποιαδήποτε μονάδα μεταποίησης τροφίμων απαιτείται η «άδεια» των αρμοδίων υπηρεσιών
Με τη μεταρρύθμιση του Ν.4442/2016 καταργείται η έννοια της «άδειας», η οποία δεν υφίσταται πλέον ως διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας, εκσυγχρονισμού ή επέκτασης μιας εγκατάστασης.
Πλέον η διαδικασία ίδρυσης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού μίας μεταποιητικής μονάδας πραγματοποιείται μέσω της Γνωστοποίησης και Έγκρισης
Η διαφοροποίηση μεταξύ τους έγκειται στο εξής :
α) Στη γνωστοποίηση δεν είναι διοικητική πράξη. Στη διαδικασία της γνωστοποίησης τα δικαιολογητικά δεν προσκομίζονται στην υπηρεσία, αλλά τηρούνται σε φάκελο στην εγκατάσταση και είναι διαθέσιμα σε εκ των υστέρων έλεγχο.
β) Η έγκριση είναι διοικητική πράξη. Στη διαδικασία της έγκρισης τα δικαιολογητικά προσκομίζονται και ελέγχονται εκ των προτέρων, προκειμένου να χορηγηθεί η έγκριση (είτε για εγκατάσταση είτε για λειτουργία) .